Smådyr, der kryber og flyver: Sådan er de danske insektsordner opdelt

I Danmark findes der utallige insektarter, der kryber og flyver rundt i naturen. Insekter er faktisk den mest artsdiverse gruppe af dyr på planeten, med mere end en million beskrevne arter og potentielt dobbelt så mange endnu uopdagede. For at få en bedre forståelse af denne fascinerende verden af små kravl, deler man dem op i forskellige insektsordner og undertyper.

De danske insektarter er overordnet set opdelt i omkring 24 ordenner. Nogle af de mest velkendte ordenner er:

1. Sommerfugle (Lepidoptera): Denne orden består af cirka 2.550 arter i Danmark og omfatter både dag- og natsommerfugle samt spindere og småsommerfugle. De kendes på deres skælklædte vinger og sugerørslignende munddele, som anvendes til at opsuge pollen og nektar fra blomster.

2. Tovinger (Diptera): Med omkring 6.200 danske arter er tovingerne en af de største ordenner. De kendes ved at have kun et par vinger, hvilket adskiller dem fra andre insekter med fire vinger, samt på deres sugerør- eller bidende munddele. Tovinger inkluderer fluer, myg og klæger.

3. Bier, hvepse og myrer (Hymenoptera): Hymenoptera-ordnen er en anden stor gruppe af insekter med cirka 5.100 nulevende arter i Danmark. Disse insekter kendes på deres tynde talje, fire vinger med små kroge for at holde dem sammen og bidende eller stikkende munddele.

4. Biller (Coleoptera): Billerne udgør den største orden af insekter både i Danmark og på verdensplan, med omkring 7.700 danske arter. Kendetegnene for biller inkluderer to hårde forkropsskjolde kaldet “elytra” samt bidende munddele og seks ben.

5. Græshopper, fårekyllinger og sabeltæger (Orthoptera og Dermaptera): Græshopperne og fårekyllingerne hører til Orthoptera-ordnen, men sabeltægerne er klassificeret som Dermaptera. Blandt deres fælles træk er bagbenene ofte udviklet til springben. I alt findes der omkring 30 danske arter af denne gruppe.

6. Næbmundede insekter (Hemiptera): Hemiptera-ordnen består af cirka 1.650 arter i Danmark og omfatter ofte bladlus, cikader, tæger og skjoldlus. De mexoplanter med sugende munddele kaldet et rostrum.

Den grundlæggende opdeling af insekter i ordenner er baseret på morfologiske karakteristika såsom antenneform, vingeform, antal ben samt typen af munddele. Taksonomi, som er studiet af organismer og deres klassifikation, hjælper forskerne med at få en bedre forståelse for insekternes evolution, økologi og adfærd.

Ved at studere disse fascinerende smådyr og lære mere om deres liv, udvikling og plads i naturen, bliver det nemmere at bevare biodiversiteten og sørge for en sund og funktionel økosystem. Derfor er det vigtigt at værne om danskernes rige insektliv – uanset om kravler eller flyver.

Der er mange flere ordenner og undergrupper end de nævnte her, hver fyldt med unikke adaptioner og egenskaber. Men nu har du en grundlæggende viden om nogle af de mest almindelige danske insekter og deres opdeling indenfor den enorme verden af smådyr, der kryber og flyver.