Danmark er hjemsted for tusinder af insektarter, der indgår i mange forskellige økosystemer. Disse små, men vigtige skabninger spiller ofte en afgørende rolle i de omgivelser, de bebor og bidrager til bæredygtig vækst og økosystemsundhed. I Danmark kan vi finde 26 forskellige ordener af insekter, som hver især udmærker sig ved deres mangfoldighed i udseende, adfærd og levevis.
1. Odonata – libeller og vandnymfer
Odonata-ordenen består hovedsageligt af libeller og vandnymfer. De har store øjne, seks ben og to par vinger og optræder ofte nær vandkilder. Der findes omkring 5.680 arter globalt, hvoraf nogle kan ses i Danmark.
2. Plecoptera – stenfluer
Stenfluer er kendt for deres evne til at tåle koldt vand og findes stort set overalt i rindende vand. De er primært aktive om dagen og spiller en vigtig rolle som indikatorer for vandkvaliteten.
3. Ephemeroptera – døgnfluer
Døgnfluer findes oftest nær søer, damme og floder, hvor de bruger størstedelen af deres liv som nymfer under vand. Der findes omkring 250 arter i Europa alene, som varierer i farve, mønster og størrelse.
4. Dermaptera – ørentviste
Ørentviste er små, brune insekter kendt for deres karakteristiske “tvister” eller tanglignende strukturer på bagenden af kroppen. De lever primært af døde planter og mindre skadedyr, hvilket gør dem til nyttige naturlige skadedyrsbekæmpere.
5. Blattodea – kakerlakker
Selvom kakerlakker ofte forbindes med dårlig hygiejne og smitte, findes der kun omkring 30 af de over 4.000 kendte arter i menneskets nærhed. Kakerlakker spiller en afgørende rolle i nedbrydningen af organisk materiale og retablering af jordens næringsstoffer.
6. Hymenoptera – bier, hvepse og myrer
Hymenoptera-ordenen inkluderer insekter som bier, hvepse og myrer. Disse insekter er vigtige bestøvere og bidrager til at opretholde biodiversiteten i vores naturlige miljøer.
7. Neuroptera – netvinger
Netvinger er kendt for deres karakteristiske vinger dækket af et netmønster. Mange arter inden for denne orden er rovdyr, der jager andre insekter.
8. Lepidoptera – sommerfugle og natsværmere
I Danmark findes omkring 2.500 forskellige arter af sommerfugle og natsværmere. Disse insekter er kendt for deres karakteristiske farverige vinger og vigtige rolle som pollinatorer.
9. Coleoptera – biller
Biller er den største orden af insekter i verden med over 400.000 kendte arter. De kommer i alle former, størrelser og farver og spiller en vigtig rolle i økosystemet ved at fungere som skadedyrsbekæmpere, nedbrydere og bestøvere.
10. Diptera – fluer og myg
Fluer og myg er en anden stor gruppe af insekter, der findes i Danmark. Disse insekter varierer i udseende, adfærd og levesteder.
Insekter er nogle af de mest fascinerende og forskelligartede skabninger på vores planet. Med over en million kendte arter tegner de sig for størstedelen af Jordens biodiversitet. I Danmark er der registret mere end 20.000 insektarter, som er opdelt i 26 forskellige ordener. Denne artikel vil give en kort introduktion til hver af disse ordener og deres mangfoldighed.
1. Ephemeroptera: Døgnfluer
Døgnfluer er kendt for deres korte livscyklus, hvor nogle arter kun lever i et døgn, hvorfra navnet stammer. De har vingesække, som de bærer med sig, indtil de er fuldt udviklede. Næsten alle døgnfluer lever i vandmiljøer i larvestadiet.
2. Odonata: Guldsmede og vandnymfer
Guldsmede og vandnymfer er store, farvestrålende insekter med lange slanke legemer. De er særligt kendt for deres evne til at flyve hurtigt og præcist, hvilket gør dem til dygtige jægere af andre flyvende insekter.
3. Plecoptera: Stenfluer
Stenfluer tilbringer størstedelen af deres liv som nymfestadie i ferskvandsmiljøer, hvor de lever af alger og små organismer. Som voksne lever de kun kort tid, hvor hovedformålet er at formere sig.
4. Orthoptera: Græshopper og vejrtræksdyr
Græshopper og vejrtræksdyr er kendt for deres kraftige bagben, som gør dem i stand til at hoppe lange distancer. De fleste arter har også vinger og kan flyve.
5. Dermaptera: Ørentviste
Ørentviste er små insekter med et karakteristisk par tangagtige cerci (bagerste lemmer) på bagenden. Cerciene bruges til både forsvar, jagt og parringsadfærd.
6. Hemiptera: Tæger og cikader
Denne orden omfatter både plante- og rovsugende insekter, der alle har en sugende munddel. Hertil hører også skjoldlus, bladlus, rygsvømmer og andre kendte danske insekter.
7. Neuroptera: Lacewings
Lacewings er kendetegnet ved deres netformede vinger og lange antenner. Larverne er rovdyr og spiser ofte bladlus, mens de voksne primært lever af nektar og pollen.
8. Coleoptera: Biller
Med over 350.000 kendte arter er biller den største orden af insekter. De varierer stærkt i form og størrelse men deler fælles træk så som hårde forvinger (elytra) og kraftige munddele.
9. Diptera: Fluer
Fluer har én sæt af vinger, hvor det bakre par er modificeret til “halteres” – en organ som hjælper fluen at navigere og opretholde balance, når den flyver.
10. Trichoptera: Caddisflies
Caddis-fluer er slægtninge til sommerfugle og møl og findes ofte i ferskvandsmiljøer. Larverne bygger sig beskyttende hylstre af plantedele og småsten.
11. Lepidoptera: Sommerfugle og Møl
Lepidoptera-ordenen omfatter de velkendte sommerfugle og møl og er kendetegnet ved deres skællede vinger. De voksne insekter lever primært af nektar, mens larverne ofte er planteædere.
12. Hymenoptera: Bier, myrer, og hvepse
De sociale insekter såsom bier, myrer og hvepse tilhører denne orden. Disse insekter er kendt for deres komplekse sociale adfærd og samarbejde i kolonier.
13-26
Udover de ovennævnte ordener findes der yderligere 13 danske ordener af mindre udbredelse, som langt fra alle kender til. Dette inkluderer blandt andre kamelhalsfluer og dobsonfluer.
Insekternes verden er rig på mangfoldighed, og de mange forskellige ordener afspejler dette. Fra de store vandnymfer til de hurtige guldsmede og farvestrålende sommerfugle har Danmark en bemærkelsesværdig samling af insektarter, der bidrager til vores lands bæredygtige økosystem.