Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   Spørgsmål & Svar
  Spørgsmål & Svar 2013  
  Opdateret d. 13.12.2014 Print denne side  
 
 
Har du fundet et insekt eller andet småkræ og vil du gerne vide hvad det er, kan du sende os en mail med vedhæftet foto eller video af dyret. Vi vil da tilstræbe at sende dig et svar hurtigst muligt samtidigt med du vil kunne se svaret her på websiden.

Eneste betingelse er, at spørgsmålet skal indeholde beskrivelse (gerne detaljeret) af hvor dyret er fundet/set og hvornår. Derudover er det vigtigt at foto og video er af nogenlunde god kvalitet, send helst det originale foto da vi så har mulighed for at forstørre det og arbejde med det på anden måde. Spørgsmål med dårlige foto og video vil ikke blive besvaret!

Derudover forbeholder vi os retten til at bruge foto og video her på www.danmarksinsekter.dk. Vi viderebringer ikke dit foto og video til anden side, og du vil til enhver tid kunne få dit foto og video slettet.

Send dit spørgsmål, foto eller video til: info@danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Hvepselignende insekt
Dato: 17. maj 2013

Hejsa

Jeg har fundet dette hvepselignende insekt, da jeg tog mit vasketøj ind fra haven. Hvilket insekt er det? Stikker det? Vedhæfter lige nogle foto taget af insektet gennem en plastbeholder, billederne har nedenstående billedtekst.

Hvepselignende insekt. Kroppen er cirka 3 cm. lang.

Hele insektet er cirka 5-6 cm inklusiv følehorn og ben.

Insektet sad på mit vasketøj i en villahave i Ryomgård på Djursland.

Foto: Annelene Petersen

De bedste hilsner
Annelene Petersen

Svar

Hej Annelene

Tak for de gode fotos. Ja det er en hveps, eller nærmere Stor Gedehams (Vespa carbro). Ud fra årstiden at dømme er det en dronning du har fanget. Dronningen overvintre og flyver rundt i det tidlige forår til helt hen i juni og leder efter et egnet bo til at stifte familie, og ja, den kan stikke! og bliver man stukket gør det mere ondt end en almindelig gedehams, dette skyldes den relativ store giftblærde denne store art har.

Det er den største gedehams vi har i Danmark, ja i hele Nord Europa faktisk. Der er dog ingen grund til at frygte dette store dyr generelt, somregel er den ganske harmløs hvis man dog ikke kommer nær dens bo.

Man kan kende Stor Gedehams fra alle andre gedehamse i Danmark på størrelsen og den smukke brunrøde farve den har bagerst på hovedet, nakke og den foreste del af kroppen.

Du kan læse mere om gedehamse generelt her.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En kolobri?
Dato: 17. maj 2013

Hej

Er der en hos jer der kan fortælle hvad der er jeg har på denne film.

With best regards,
Lars Bøje Lundius


Duehale (Macroglossum stellatarum)
Lille videoklip af Duehale sendt fra en bruger fra Spørgsmål & Svar 2013.
SE VIDEOKLIP HER (00:07 min.)

Svar

Hej Lars

Først tak for det flotte videoklip.

Den smukke sommerfugl du har videooptaget er en dagflyvende "natsværmer", Duehale (Macroglossum stellatarum). Det er en af de sommerfugle man kan være heldig at se når vi har en meget varm og lang sommer her i Danmark. Den kommer fra områder ved Middelhavet med overvintre desværre ikke i Danmark og er derfor kun en sjælden gæst.

På videoklippet kan man se hvordan den står stille som en kolobri i luften foran blomsterne og suger nektar, netop denne adfærd får dog ofte også folk til at tro, at der virkelig er tale om en kolobri.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Min søn fandt Eghjort
Dato: 26. juni 2013

Navn: Susanne Nyrop

Jeg ser netop, at eghjorten ikke er set i Danmark siden 1970. Men i efteråret 1976 fandt min dengang tre-årige søn faktisk et fint og velbevaret han-eksemplar, som dog ikke var i live.
Vi boede på Bornholm på en landejendom mellem Øster Marie og Ibsker, og naboen havde to tønder land blandet skov. Den store, smukke bille kunne netop ligge i en tændstikæske med en tot vat, og blev starten på hans fine lille samling af natur-ting. Vi er meget sikre på, at det passer, den videbegærlige dreng havde netop fået Politikens bog om dyr i mark og skov, og kom løbende ind for at slå billen op, han havde genkendt den fra billedet i bogen, og der stod at den var meget sjælden (men ikke uddød).

Vi burde jo allerede dengang have fortalt om fundet - men her er beretningen, en del år forsinket.

venlig hilsen,
Susanne


Svar

Hej Susanne

Tak for den vigtige meddelelsen, nu er den videregivet til alle dem der finder det interessant og måske kan bruge det i den plan der løber for tiden med at få Eghjorten tilbage i den Danske natur. Der finder lige nu et projekt sted i dyrehaven hvor man har udsat Eghjort fra Sverige, Tyskland og Polen.

Du kan læse meget mere om projektet i denne fine rapport Naturstyrelsen har udgivet.


Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Insekt i brænde
Dato: 27. august 2012

Hej

Jeg lavede brænde i søndags d. 02 juni 2013 og dette insekt satte sig på et af stykkerne. Jeg blev lidt nysgerrig på hvad det var for en, kan i hjælpe mig med det?

Venlig hilsen

Christian Saaby
3200 Helsinge

Sendt fra min iPadSvar

Hej Christian

Du har fundet en kamelhalsflue, hvilket art det er er svært at sige, men det er nok én af de 2 arter vi har i Danmark. Jeg kunne fortælle dig meget om kamelhalsfluer med det er der ingen grund til da vi har skrevet en artikkel om dem. Du kan læse artiklen her.


Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dk
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk