Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   Spørgsmål & Svar
  Spørgsmål & Svar 2011  
  Opdateret d. 11.12.2014 Print denne side  
 
 
Har du fundet et insekt eller andet småkræ og vil du gerne vide hvad det er, kan du sende os en mail med vedhæftet foto eller video af dyret. Vi vil da tilstræbe at sende dig et svar hurtigst muligt samtidigt med du vil kunne se svaret her på websiden.

Eneste betingelse er, at spørgsmålet skal indeholde beskrivelse (gerne detaljeret) af hvor dyret er fundet/set og hvornår. Derudover er det vigtigt at foto og video er af nogenlunde god kvalitet, send helst det originale foto da vi så har mulighed for at forstørre det og arbejde med det på anden måde. Spørgsmål med dårlige foto og video vil ikke blive besvaret!

Derudover forbeholder vi os retten til at bruge foto og video her på www.danmarksinsekter.dk. Vi viderebringer ikke dit foto og video til anden side, og du vil til enhver tid kunne få dit foto og video slettet.

Send dit spørgsmål, foto eller video til: info@danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En smuk gæst fra syden
Dato: 27. august 2011

Jeg prøver lige at skrive igen da jeg ikke har hørt om i har modtaget min mail. Eller den er forsvundet ud i luften.

Hej

jeg har aldrig i mit 65 årige liv set dette (ìnsekt eller fugl).

Den var Ca 2 cm. Lang med snabel ingen næb og stod stille i luften lige som en Kolibri.

Billederne er optaget i min have Søndag d.21-08-2011

Med venlig hilsen
Poul Erik GrøndahlSvar

Hej Poul

Den smukke sommerfugl er en dagflyvende "natsværmer" Duehale (Macroglossum stellatarum). Det er en af de sommerfugle man kan være heldig at se når vi har en meget varm og lang sommer her i Danmark. Den kommer fra områder ved Middelhavet med overvintre desværre ikke i Danmark.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En sjælden art på lokaliteten
Dato: 16. juni 2011

Hej "Danmarksinsekter".

Vedhæftet sender jeg en bille, der i går kølede sig af på min trappesten. Den har nogle grå pletter på rygskjoldet, ellers er den matsort. Her ved min bolig er der både bindingsværk,og døde birke- og fyrretræer ved kanten af en hedemose ved Tisvilde Hegn. Kender I den? Skal jeg frygte den i mit tømmer, eller slippe den løs?

Med venlig hilsen,
Frans Christensen

Svar

Hej Frans

På de fine foto der gør det let at artsbestemme dyret, har vi træbukken: Væver (Lamia textor).

På de 2 foto kan man læse at billederne er taget sidst i februar, hvis det er tilfældet er det meget tidligt for denne art der normalt først er fremme i slutningen af maj.

Arten findes kun 2 steder i Danmark, i Nordvestjylland hvor den her er relativt almindelig (har selv fundet et par stykker), og så i Nordsjælland hvor du bor og hvor den efterhånden er meget sjælden og gået stærkt tilbage på grund af sommerhuse-byggeri.

Du har ingen grund til at frygte den, da larven lever i de nederste dele på unge levende pile- og poppeltræer. Larven har en livscyklus på 2-4 år. Den voksne bille kommer som ovenfor beskrevet frem i slutningen af maj til begyndelsen af september.

En af Danmarks største og smukkeste træbukke som man omgående får sympati for, på grund af dens langsomme og rolige bevægelser.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Mange spørgsmål om samme insekt
Dato: 30. april 2011

Aldrig før har vi fået så mange henvendelser om et bestemt insekt som i år, her i april. Det drejer sig om humlefluer. Mange skriver de aldrig har set dette insekt før og andre spørger om det kan stikke med den lange spidse snabel. Vi har samlet de bedste af de indsendte fotos.

Svar

Humlefluerne er helt normalt forekomne i den danske natur, men det er rigtigt at i år er der specielt mange, ligesom der også er flere andre insekter i år på grund af den meget lange og kolde, men tørre vinter. Vi har her andet sted her på siden en lille artikel om humlefluerne, så det letteste er at henvise til denne. Den kan ses her.

Håber I alle kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En oliebille
Dato: 24. april 2011

Jeg har fundet et insekt jeg aldrig har set før. Det er fundet i en landbohave syd for Åbenrå, i påsken. Det er ca 30 mm stort og blåsort, metalskinnende. Det udskilte en gul væske, som løb ned ad de forreste ben, vel for at skræmme mig, men det lugtede ikke. Bagkroppen var leddelt og bevægede sig som en hveps og der var dækvinger som dækkede den forreste del af kroppen.

Med venlig hilsen
INGRID BONDESvar

Hej Ingrid

Billen du har fundet er en oliebille, om det er Sort oliebille (Meloe proscarabaeus) eller Blå oliebille (Meloe violaceus) kan jeg ikke umiddelbart se. Det er ikke en bille man støder på ofte, men begge arter findes dog spredt over hele landet.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Tiltrukket af lyset
Dato: 19. april 2011

Hej danmarksinsekter.dk.

Dejligt, at I tilbyder denne service :-)

Årstiden netop nu har igen lokket dem frem og de er lige så generende som sidste år, disse små flyvende myggelignende kræ.

Vedlagte insekter søger nu igen målrettet mod lys. Dvs. har jeg efter mørkets frembrud blot en lampe tændt i stuen flyver de i stort tal ind af vinduer og altandør og sætter sig på oplyst væg og loft. Næste dag er de drattet ned og ligger døde i vindueskarm eller på gulv. De giver en lille summende lyd fra sig, når de flyver, men det gør de ikke ret tit. De er ikke agressive. Elsker lys mere end at stikke mig, hvis de kan stikke?

Jeg bor 100 m fra Lyngby Sø og 50 m fra kanalen, bådfarten fra Lyngby til Farum. Jeg bor på 3. sal 2800 Kgs. Lyngby.

Kan I fortælle mig, hvad det er for en fætter, om den stikker - om jeg på nogen måde uden at sætte insektnet for alle vinduer og døre kan undgå dem.
Lige nu er antallet begrænset - men sidste eftersommer fløj der virkelig mange ind, bare døren var åben i kort tid.

Da jeg dagligt har besøg, kan jeg sagtens sende nye/bedre billeder.

Med venlig hilsen og på forhånd tak
Anne AlaninSvar

Hej Anne

De små kræ du får besøg af er dansemyg. Denne store gruppe insekter sværmer her i det tidlige forår og mange af dem søger til lys som du selv skriver. Dansemyggene lever i søer åer og andre ferske vande. De lever på bunden som larve og de ynder særligt at holde til hvor vandet er lettere eller kraftigt forurenet. Ved Tangesø i Midtjylland kan man i maj måned opleve store sorte skyer med dem, når de lige er klægget og hænger over trætoppene langs søbredden. Dansemyg stikker ikke og det er hannerne med de store fjerformet følehorn (som den på dit foto). Kommer man tæt på dem er de faktisk fantastiske flotte, de kommer både i røde, grønne, blå, brune og mange der imellem forekommen farver.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En udsædvanlig sommerfugl
Dato: 14. feb. 2011

Hvad er det for en?

Jeg har i nogle år om sommeren haft besøg et insekt som vist på vedhæftede foto. Insektet sætter sig på min hoveddør og der bliver det siddende i flere dage. "Vingefanget" er 2 - 3 cm. Jeg har ved opslag i diverse håndbøger om insekter, ikke kunnet finde svar på, hvad det er for et insekt, så jeg håber, at I kan hjælpe. De vedhæftede foto er taget den 14. juni 2007.

Med venlig hilsen
Otto HøjbergSvar

Hej Otto

Dyret du har taget billede af er et fjermøl. Fjermøl høre til småsommerfuglene og har en karakteristisk hvilestilling, hvor vingerne holdes omtrent vinkelret på kroppen. Oftest er de hårede vingerande fligede med fjerlignende afsnit.

Det fjermøl du har taget billede af ligner Hvidt Fjermøl (Pterophorus pentadactyla), den største danske art af fjermøl med et vingefang op til 30 mm. Hvidt fjermøl flyver i skumringen og om natten, men ses også om dagen, når den bliver skræmt op. Den er almindelig i åbent land, skovbryn, hegn og haver i juni-august. Larven er grøn eller gul og lever i snerleblade, som den spinder sammen.


Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dk
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk