Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   Spørgsmål & Svar
  Spørgsmål & Svar 2009  
  Opdateret d. 10.12.2014 Print denne side  
 
 
Har du fundet et insekt eller andet småkræ og vil du gerne vide hvad det er, kan du sende os en mail med vedhæftet foto eller video af dyret. Vi vil da tilstræbe at sende dig et svar hurtigst muligt samtidigt med du vil kunne se svaret her på websiden.

Eneste betingelse er, at spørgsmålet skal indeholde beskrivelse (gerne detaljeret) af hvor dyret er fundet/set og hvornår. Derudover er det vigtigt at foto og video er af nogenlunde god kvalitet, send helst det originale foto da vi så har mulighed for at forstørre det og arbejde med det på anden måde. Spørgsmål med dårlige foto og video vil ikke blive besvaret!

Derudover forbeholder vi os retten til at bruge foto og video her på www.danmarksinsekter.dk. Vi viderebringer ikke dit foto og video til anden side, og du vil til enhver tid kunne få dit foto og video slettet.

Send dit spørgsmål, foto eller video til: info@danmarksinsekter.dkSpørgsmål - Underlig vinge-stilling
Dato: 17. juni 2009

Stor aften/natsværmer fundet siddende på husmur under en tændt udendørslampe på en østvendt hvidkalket mur. Blev fundet i dagslys, og den blev siddende hele dagen. Den forsvandt da det blev mørkt igen.

Hvor: Egedevej i Faxe, huset ligger i løvskov, men der er enkelte graner i haven.

Hvornår: 5. juni 2011 kl. 8,37

Størrelsen er vel ca 5-7 cm.

Det er blevet forslået at det er en fyrresværmer, men ligner ikke umiddelbart de billeder jeg har fundet på nettet, hverken mht vingeform eller den meget markante måde vingerne blev holdt på; de blev ikke foldet ind i løbet af dagen. Ej heller kan jeg se at haletippen på en fyrresværmer laver det fine svaj,! som ses på billederne.

Gode forslag modtages derfor gerne mht identifikation

Yderligere info: dagen før blev granstubbe savet ned i haven, og ved foden af dem fandt jeg en stor larve/nymfe i jorden; hvidgul, 5-6 cm, med lidt mørkere gult hoved og ben – samt svaj på bagkroppen. Desværre ingen billeder, men kunne måske være relateret forstadie til vores ven på muren - ?

På forhånd tak
Best regards/Med venlig hilsen, BettinaSvar

Hej Bettina

Dette insekt er nok den natsværmer der kommer flest foto og spørgsmål om, nok på grund af, at den er relativ almindelig og på grund af den meget specielle stilling den holder vingerne i. Det er ganske rigtigt Fyrresværmer (Hyloicus pinastri).

Sommerfuglen sidder tit på træstammer hvor den er ganske godt camoufleret. Larven lever på fyr og gran og den voksne sommerfugl flyver fra juni til om med august.


Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dkSpørgsmål - En humlebi?
Dato: 15. juni 2009

Hvad er dette?
Umidelbart kunne den vel minde om en slags humle et eller andet. Men sikkert er det jeg aldrig har set en mage til her i Grenaa.

Håber at i kan gøre mig klogere på på det.

De bedste sommerhilsner fra
Peer Mølgaard
Svar

Hej Peer

Dyret du har fundet ligner ganske rigtigt en humlebi og har da også navnet: Humlebisværmer (Hemaris fuciformis). Det er en dagflyvende "natsværmer" som står stille foran blomsterne og suger nektar, nøjagtig som en kolibri gør. Den er ikke sjælden i Danmark men omvendt er det de færreste der ser den, måske fordi tror det er en humlebi.

Larven lever på snerre og gedeblad. Sommerfuglen flyver i maj-juni.

Håber du kan bruge svaret.
MVH danmarksinsekter.dk
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk