Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
Litteratur
Michael Chinery (på dansk v. Henrik Enghof):
Vesteuropas Insekter
Gads Forlag 1987.

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
  De danske arter Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Odonata - Guldsmede  
  Orden: Odonata (Guldsmede)  
  Opdateret d. 5.2.2011 Print denne side  
 
 
Highslide JS
Blå Libel (Libellula depressa)
Blå Libel (Libellula depressa). Foto © Merethe Ulvø
Guldsmedene er en gammel insekt orden. Der er geologiske fund af guldsmede der er 350 millioner år gamle. I Danmark er der fundet 50 arter guldsmede

Guldsmedene er opdelt i Anisoptera (de ægte guldsmede), og Zygoptera (vandnymferne). Fælles for de to grupper er at de har en lang krop og et kraftigt hoved med store øjne og korte, børsteformede følehorn. Både de ægte guldsmede og vandnymferne ser fantastisk godt. Hvert af guldsmedens øjne består af cirka 30.000 små øjne der sidder meget tæt ved siden af hinanden. De voksne insekter har de 4 klare vinger, der er stive og med tæt ribbenet. For- og bagvingerne er ikke koblet sammen og kan bevæges uafhængigt af hinanden. Nogle larver af guldsmede kan leve i op til 6 år under vandoverfladen, herefter kryber de på land lige før de skal forvandle sig. Når de nye, forvandlede guldsmede er kravlet ud af larvehuden, er de meget bløde og hænger tit i nogle timer før de er hærdet nok til at de kan flyve, i denne fase er de meget sårbare. Larverne af de danske guldsmede kan findes i både stillestående og rindende vand.

De ægte guldsmede (Anisoptera)
Larverne fra de ægte guldsmede er rovdyr og meget specielle. Deres underlæber er omdannet til en udskydelig tang, som kaldes "masken", masken kan skydes ud meget hurtigt hvorved bytte fanges. De æder småfisk, haletudser og insekter. Hos de voksne guldsmede er kroppen kraftig, bagvingerne oftest bredere end forvingerne og øjnene meget store, oftest sammenstødende på oversiden af hovedet. I hvile holdes vingerne vandret, vinkelret på kroppen, en sikker måde at kende forskel fra de ægte guldsmede og vandnymferne på.


Blå Libel (Libellula depressa), er almindelig i næringsrige små vandhuller over hele landet. Den er let genkendelig på sin brede bagkrop. Her er det en hun. Bagkroppen hos hannen er først gul som hunnens, men bliver hos de ældre hanner senere blå. Arten flyver fra sidst i maj til først i august. Foto © danmarksinsekter.dk


Vandnymferne (Zygoptera)
Larverne af vandnymferne er mere slanke end larverne fra de ægte guldsmede. Bagerst har de 3 gælleblade. Hos de voksne vandnymfer er kroppen tynd, omtrent som en tændstik og ligeså lang, for- og bagvinger er af samme form, øjnene er mindre end hos de ægte guldsmede, omtrent på størrelse som et knappenålshoved, og de er til forskel fra de ægte guldsmede adskilt langt fra hinanden. I hvile er vingerne ligeledes til forskel fra de ægte guldsmede, samlet på højkant over bagkroppen, eller delvis slået ud.

For 300 millioner år siden kunne Guldsmede blive cirka 1 meter i længden og med et vingefang på omkring 1.2 meter.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk