Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  Relateret information
De første nektarplanter
April er måneden hvor de første blomster åbner sig og byder nektar og pollen til insekterne. En stille varm og solrig dag kan man opleve mange forskellige insekter i de første blomster der har åbnet sig. Blomstrende piletræer er sikre steder at finde sommerfugle, bier, fluer og biller. Men også hestehov og lungeurt er sikre planter. Derudover er der alle løgplanterne som også tiltrækker insekter, fx krokus og erantis.

Piletræet er dog det mest interessante. Piletræet producerer masser af pollen og nektar i april. Pollen er proteiner for insekterne og nektaren er brændstoffet. Det ved insekterne, og et piletræ i april kan en god dag summe af liv.

Et insekt man kan støde på, suge nektar i april, er humlefluerne. Disse mærkværdige skabninger er aktive på varme solskinsdage hvor de søger nektar i mange forskellige blomster. Humlefluerne er nogle af det tidlige forår vigtigste blomsterbestøver.

Klik for stor foto!
Humlefluerne skaber om foråret skræk og rædsen blandt folk på grund af den lange "stik-snabel". Her er det Stor humleflue (Bombylius major)
Foto © danmarksinsekter.dk


Litteratur
Michael Chinery (på dansk v. Henrik Enghof):
Vesteuropas Insekter
Gads Forlag 1987.
 
  Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen  
  Insekterne lige nu derude - april  
  Opdateret d. 10.1.2011 Print denne side  
 
 
I april har insekterne bl.a. travlt med at hente nektar. Her ses Det hvide C (Polygonia c-album) og Jordhumle (Bombus terrestris). Foto © danmarksinsekter.dk
Lige nu er der stadig vådt og koldt derude, men når solen får magt og varmer det hele op, kommer der rigtigt gang i den, så kommer insekterne frem for at tage næring til sig, parre sig og bygge bo.

En relativ sjælden dagsommerfugl man kan være heldig at se her i foråret er Det hvide C (Polygonia c-album).
Det hvide C er en dagsommerfugl der har været meget sjælden i Danmark, men de seneste år er den steget i antal og forekommer nu over hele landet. I foråret 2007 blev der set rigtig mange af den.
Andre lidt mere sjældne dagsommerfugle man kan være heldige at se lige nu, er Sørgekåbe (Nymphalis antiopa) med den sortbrune overside og den hvide vinge kant. Man kan også være heldig at støde på en overvintrende Admiral (Vanessa atalanta).
Andre lidt mere almindelige dagsommerfugle man kan se nu, er Dagpåfugleøje (Inachis io) og Nældens takvinge (Aglais urticae).

Vil man selv klække dagsommerfugle er det nemt at starte med Dagpåfugleøje eller Nældenstakvinge. Disse to arter flyver lige nu søgende
Jordbi (Andrena fulva), hun. Foto © danmarksinsekter.dk
rundt for at finde et egnet sted at lægge sine æg på de små brændenældeskud der er på vej op af jorden. På disse friske blade lægger hunnerne en masse æg, og larverne der klækker skal blot have friske nældeblade for at klække til store flotte sommerfugle. Det vigtigste når man klækker sommerfugle er at give larverne frisk foder hver dag og holde klækkeburet tørt. Alt det kan du læse meget mere om i Insekterne lige nu derude - maj.

Et insekt der bliver mere og mere almindeligt at se her først i april og måneden ud, er den smukke orangefarvede bi Andrena fulva som ses her på billedet. A. fulva hører til gruppen af de enlige bier, d.v.s. den ikke bygger sociale bo som honningenbien gør, men lever alene. Den ses ofte flyve omkring tørre græslignende steder for at finde et egnet sted i jorden at bygge bo. Indgangen til boet er en pyramideformet jord-forhøjning. A. fulva ses tit i tæt bebyggede områder hvor det synes som om den udnytter de sydvendte solopvarmede husmure. Den sidder ofte og sole sig og i sådanne tilfælde kan man komme meget tæt på den.

Humlebierne har også travlt nu. De store "basser" man kan se flyve søgende rundt er dronninger på udkik efter et sted hvor de kan bygge et nyt bo. det er kun humlebi dronningerne der overlever vinteren og det er dem der skaber den nye generation. Det er sjovt at se forskellen på størrelsen på humlebierne
Humlefluerne er ikke så farlige som de ser ud til at være. Foto © danmarksinsekter.dk
hele sommeren igennem. Til at starte med er de små fordi der ikke er så mange individer til at føde de nye larver op. Men efterhånden som familien bliver mere talrig og mængder af foder til boet vokser, bliver humlebierne større og større. Humlebierne er nogle af de vigtigste bestøvende insekter vi har.

Et andet flyvende insekt der hver eneste år skaber skræk og rædsel blandt folk og som der kommer utallige spørgsmål på, er humlefluerne. Humlefluer er fluer der kan minde om humlebier. De har en meget lang snabel der kan ligne et stik-redskab, og netop derfor tror man at den er farlig og kan stikke. Den lange snabel bruges dog ikke til at stikke med, men derimod til at suge nektar op fra alle de forskellige blomster der blomstre her i foråret. Humlefluerne snylter på jordboende bier og hvepse.

Myrerne kommer også op af deres bo netop nu, og mange mennesker oplever på denne årstid en mindre invasion af den Sorte Havemyrer, der lige nu har travlt med at få familien op at køre igen efter vinterens dvale.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk