Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

  sommerfuglehaven.dk

   Relateret information
Hvad er en kultivar?
Mange af de sommerfuglebuske man kan købe i Danmark er kultivarer. Kultivarer er havevarieteter (sorter) og betegnes med et supplerende navn i enkelt citationstegn, fx 'Royal Red'. En kultivar er oftes frembragt ved forædling og forekommer ikke i naturen.

I verden findes der over 150 forskellige arter sommerfuglebuske i slægten Buddleja. Her er det Buddleja davidii der får besøg af Nældenstakvinge.
Foto © danmarksinsekter.dk

Sjældne sommerfugle på sjældne sommerfuglebuske
De varme danske somre trækker ofte sjældne sommerfugle op til os fra de sydlige lande og specielt nogle arter af sommerfuglebuske er de første planter sommerfuglene søger nektar på. Sommefuglebuske som Buddleja fallowiana og Buddleja davidii er nogle af de bedste til at lokke sommerfugle, hold derfor øje med disse sommerfuglebuskene de varme somre, både om dagen men også langt ud på de sene aftenstimer.

Så selv dine egne sommerfuglebuske
En billig måde at få mange sommerfuglebuske på er at så dem selv. Det er let at så sine egne sommerfuglebuske. I vores webshop kan du købe frø så du kan så dine egne sommerfuglebuske. Prisen er 26,00 DKK og udbyttet bliver ofte på over 200 planter.


Litteratur
Lars Gejl:
Havens Dyreliv
Politikens Forlag, 2005
Relaterede link
Buddleia: Butterfly Bush Extraordinaire

Asianflora.com
 
   Andet entomologi Forfatter: Svend Michael Nielsen   
  Sommerfuglebusk - buddleja sp.  
  Opdateret d. 3.3.2015 Print denne side  
 
 
Klik for større billede!
Duehale (Macroglossum stellatarum) regnes trods sin flyvning om dagen til natsommerfuglene. Arten kommer fra Sydeuropa og er en sikker gæst i sommerfuglebusken. Foto © danmarksinsekter.dk
I verden findes der over 150 forskellige arter sommerfuglebuske i slægten Buddleja. Nogle af disse arter skiller sig makant ud ved at have en helt særlig evne til at tiltrække sommerfugle.

I 1744 blev den første Buddleja (udtales BUD-lee-ah) beskrevet og opkaldt efter en engelsk amatør botanist ved navn Adam Buddle. Planten kom fra Chile og kom til at hedde Buddleja globosa.
Senere indførte en engelske Pastor ved navn Suley, en art fra Kina der fik navn efter hans franske ven og missionær, Pere Armand David. Denne sommerfuglebusk kom til af hedde Buddleja davidii. Dette var starten til en omfattende interesse, indsamling og forædling, af denne vel nok mest populære og smukkeste plante i verden til at tiltrække sommerfugle.

Som navnet siger er sommerfuglebuske meget attraktive for sommerfuglene, men faktisk er de mere end det, de kan nogle gange virker som en magnet for alle sommerfugle der passerer gennem haven i deres søgen efter nektar. Faktisk er sommerfuglebuskene så effektive til at tiltrække sommerfugle, at mange af de Sydeuropæiske sommerfugle der nogle gange forvilder sig til Danmark, på grund af en varm sommer, bliver fundet siddende og suge nektar på netop en sommerfuglebusk.

Vil man have den størst mulige glæde af sin sommerfuglebusk, skal man plante den med luft omkring sig, bedst midt på en græsplæne. Så kan sommerfuglene bedre finde den, og de føler sig ikke indeklemt. Hvis disse forhold er tilstede vil sommerfuglene hurtigt indfinde sig fra området.

De almindeligste arter man ser i sommerfuglebusken, er den store og lille Kålsommerfugl, Nældenstakvinge, Admiralen og Dagpåfugleøje, men også andre sommerfugle der findes i området hvor busken står, vil blive lokker til, Ja selv natsommerfuglene vil besøge buskene om aftenen og om natten.

Langt de fleste sommerfuglebuske klare sig igennem den danske vinter uden at blive dækket til, og de planter der visner ned på grund af meget hård frost, skyder som regel igen fra roden når foråret kommer.
Står sommerfuglebuskene i krukker skal de dog flyttes til et nogenlunde frostfri sted, da disses planters rødder er meget mere udsatte. Er klimaet mildt, som det kan være herhjemme nogle vintre, kan mange sommerfuglebuskene stå med små grønne blade hele vinteren igennem.

Arten Buddleja davidii
Specielt én art skiller sig ud blandt de over 150 arter sommerfuglebuske i slægten Buddleja, nemlig Buddleja davidii. Denne art har spillet en stor rolle i fremavling af de sommerfuglebuske man i dag kan købe i planteskolerne. Af disse kan nævnes: Buddleja davidii 'African Queen', Buddleja davidii 'Black Knight', Buddleja davidii 'Border Beauty', Buddleja davidii 'Orchid Beauty', Buddleja davidii 'Pink Delight' og over 70 andre!

Buddleja davidii er navngivet efter den Franske missionær Pére Armand David, der var botaniker og lavede mange ekspeditioner til Kina i 1862 -1873. Arten blev dog først navngivet og beskrevet i 1887. Arten findes forvildet i Storbritanien og under anden verdenskrig blev den kendt som "The bombsite plant" fordi det var den første plante der indvandede bombsite områderne. (bombsite = det øde område i en by hvor bygningerne er ødelagt efter en bombe). I en periode ligeledes under anden verdenskrig, gik arten under navnet Buddleja davidii variabilis.

Buddleja davidii er en ekstrem livskraftig og hårdfør sommerfuglebusk, den tåler meget hård frost og beskæring og den har en meget kraftig vækst, den kan blive op til 5 meter høj. Det er en af de bedste sommerfuglebuske til at tiltrække sommerfugle på grund af den har ekstrem meget nektar i blomsterne. De 20-30 cm store blomsterklaser har lilla blomster med orange midte.

Buddleja davidii stammer fra forskellige områder i Kina, hvor den trives i bjergene i en højde fra 800-3000 m over havets overflade. Den har nu også spredt sig til Japan.


Blomsterfarven hos sommerfuglebuskene, varierer fra helt hvid over lyseblå, lyserød, pink og videre til næsten sort - ja selv gul er repræsenteret. Desuden findes der en sommerfuglebusk der har blomsterklaserne i tre forskellige farver! Her nogle af de sommerfuglebuske der kan findes i Danmark.
 • Buddleja davidii 'Black Knight' (Meget mørkeviolet blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'Fascination' (Lilla-pink blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'Ile de France' (Blå)
 • Buddleja davidii 'Empire Blue' (Violet-blå)
 • Buddleja davidii 'Royal Red' (Mørkerød blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'White Bouquet' (Hvid)
 • Buddleja davidii 'White Profusion' (Hvid)
 • Buddleja davidii 'Lochinch' (Lavendel blå blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'Pink Delight' (Pink blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'Nanhoensis Alba' (Hvid blomst, med orange øje)
 • Buddleja davidii 'Orchid Beauty' (Lavendel blå blomst, med orange øje, Lange blomster aks)
 • Buddleja davidii 'Nanho Purple' (Mørkelilla blomst)
 • Buddleja davidii 'Nanho Blue' (Blå blomst, med orange øje)
 • Buddleia globosa En ren art, (Små gule kuglerunde blomster)
 • Buddleja davidii En ren art, (Lilla blomster med orange midte)
 • Buddleja fallowiana En ren art, (Lavendel-farvet blomster med orange midte)
Buddleja globosa kommer fra Chile og var den første sommerfuglbusk der blev beskrevet. Arten er karakteristisk ved sine små gule kuglerunde blomster.
Foto © danmarksinsekter.dk
Man kan komme meget tæt på sommerfuglene når man har sommeruglebuske i haven. Her er det Storplettet Perlemorsommerfugl.
Foto © danmarksinsekter.dk

Beskæring og udplantning af sommerfuglebuske
Man kan udplante sommerfuglebuske igennem hele året, undtagen i de koldeste vintermåneder. Udplantningen bør ske i veldrænet jord og et sted hvor sommerfuglebusken har luft omkring sig og får masser af sol. Dette giver nemlig en flot harmonisk busk, men har også betydning for sommerfuglene, da disse sjældent indfinder sig hvis pladsen er for trang.

Vil man plante sommerfuglebuske i krukker, bør man ikke benytte en krukke der er mindre end 30 cm. i diameter, sørg også for at der er et godt dræn i bunden af krukken. Dette kan gøres ved at lægge et 2-5 cm. lag leca kugler i bunden og over disse lægge et stykke fiberdug, der forhindrer at jorden ikke falder sammen og lægger sig omkring kuglerne. Pottemulden bør være af den bedste kvalitet, så den ikke "brænder sammen" i løbet af sommeren. Husk at gøde 4-5 uger efter plantning og at udskifte mulden hvert 2-3 år.
Vær opmærksom på at når man har sommerfuglebuske i krukker, er faren for at planterne bliver angrebet af skadedyr noget større end hvis de stod i haven sammen med andre planter. Dette skyldes at der ikke er så mange nyttedyr i nærheden af krukkerne til at holde skadedyrene væk.

Af skadedyr på sommerfuglebuske er fundet snegle, spindemider, bladlus, ørentviste og forskellige larver af natsommerfugle. Spindemiderne syndes kun at være et problem når planterne er meget små eller står indendørs eller i væksthus. Bladlus kan nogle år optræde meget talrigt og være et problem. Disse fjernes dog let med insektsæbe eller spules væk med vand. Ørentviste og natsommerfuglelarver kan også være et problem når sommerfuglebusken står i krukke, men disse skadedyr kan let findes og fjernes efter mørkets frembrud med hjælp fra en lommelygte.

Alle sommerfuglebuske kan beskæres hvert år i det tidlige forår (marts-april), og gerne kraftigt, da det er de nye grene der giver de største og flotteste blomster. Vær dog opmærksom på at arter som Buddleja alternifolia, Buddleja asiatica, Buddleja colvilei og Buddleja globosa, kun blomster på sidste års grene.
Man kan næsten ikke beskære sin sommerfuglebusk for kraftigt, men 30-40 cm. fra jorden er en god afstand. Plant ud på friland, eller i en stor krukke (minimum 30 cm. dia.) fra marts-august. Undgå at bruge insektgift tæt på planterne.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk