Home         De danske arter         Andet entomologi         Webshop         Information       

   Viste du at...

   Relateret information
Litteratur
Michael Chinery (på dansk v. Henrik Enghof):
Vesteuropas Insekter
Gads Forlag 1987.

   Spørgsmål & Svar
Har du fundet et insekt eller andet småkræ du gerne vide hvad er, kan du indsende dit spørgsmål med foto eller videoklip af dyret til os.

Spørgsmål & Svar 2015
Spørgsmål & Svar 2014
Spørgsmål & Svar 2013
Spørgsmål & Svar 2012
Spørgsmål & Svar 2011
Spørgsmål & Svar 2010
Spørgsmål & Svar 2009
Spørgsmål & Svar 2008
 
   De danske arter Forfatter: Svend Michael Nielsen   
  Argiope bruennichi - Hvepseedderkop  
  Orden: Araneae (Edderkopper)  
  Familie: Argiopidae (Hjulspindere)  
  Art: Argiope bruennichi (Scopoli, 1772)    
  Opdateret d. 6.12.2014 Print denne side  
 
 
Hvepseedderkoppens bid er ikke farlig for mennesker. I sjældne tilfælde vil en stor hun kunne bide et lille ufarligt hul i en tynd hud. Foto © danmarksinsekter.dk
Hvepseedderkoppen er siden 1992 observeret mange steder i Danmark. Den blev først fundet i dyrehaven på Sjælland og har derefter spredt sig til resten af landet. I dag findes den over hele landet, selv et par km. fra Århus City er den observeret.

I Nord- og Vestjylland er arten ukendt, og det nordligste fund er pt. ved Ålborg og i Sydsverige. I Syd- og Mellemeuropa er den vidt udbredt

Kendetegn
Det er især hunnen man lægger mærke til. Dens karakteristiske farvetegning og størrelse gør, at den ikke kan forveksles med andre edderkopper. En hvepseedderkop-hun kan spænde over 3-4 cm. med benene.

Hannen er ½-1 cm. lang og brunlig, så den bedste chance for at se den, er i juli-august måned, hvor parringen finder sted i hunnernes spind.

Biologi
Hvepseedderkoppen laver et hjulspind med en diameter på 30-40 cm. Oftest er der en kraftig zig-zag silkestribe i spindet. Her i landet er det kun hvepseedderkoppen, der laver denne stribe der kaldes stabilimentum.

Sidst i august først i september spinder hunnen et brunt ægspind af form og størrelse som en valnød. Her ligger de indtil 400 æg godt beskyttet. Æggene klækkes i løbet af 4 uger og ungerne overvintrer i ægspindet, der først forlades næste forår.

Levested
Hvepseedderkoppen er almindelig på skovenge, sandmarker, overdrev og brakmarker, især i Sydøstdanmark er den udbredt. Hjulspindet sidder oftest lavt i vegetationen i åbent græsland og enge.
 
eXTReMe Tracker
© Copyright 1999-2016 - www.danmarksinsekter.dk - Tlf: 93911001 - Mail: info@danmarksinsekter.dk